DIAGNOSTYKA ALERGII POKARMOWYCH

Alergie są przyczyną wielu przewlekłych dolegliwości. Szacuje się, że około 1-2% osób dorosłych cierpi na alergię pokarmową typu I, która charakteryzuje się reakcją natychmiastową. Natomiast aż 40% ludności ma alergię pokarmową typu III – o reakcji opóźnionej.

W przypadku alergii pokarmowej typu III dochodzi do nieustannego kontaktu antygenów pokarmowych z układem immunologicznym. Jeżeli przez jakiś czas będzie się unikać określonych produktów spożywczych, stężenie przeciwciał się zmniejszy.

Alergia pokarmowa typu III może powodować następujące dolegliwości:

  • przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe (choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie)
  • problemy skóry (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry)
  • wysokie ciśnienie krwi
  • migreny, bóle głowy, zawroty głowy
  • problemy z nadwagą
  • ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej)
  • syndrom ciągłego zmęczenia, wyczerpanie
  • cukrzycę typu II
  • fibromialgię
  • choroby reumatyczne
  • choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranną
  • bóle mięśni, bóle stawów
  • spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów, depresję, nadaktywność, agresję, stany lękowe, osłabienie koncentracji.

Alergia pokarmowa typu III wywołuje różne objawy. Częściowo są one podobne do objawów „klasycznej“ alergii. Dlatego często błędnie określa się ją mianem alergii pokarmowej, mimo że nie można wykazać obecności markerów odpowiedzialnych
za alergię. Ponadto czasowe opóźnienie między momentem spożycia pokarmu a wystąpieniem objawów utrudnia rozpoznanie tej choroby.

Należy wyraźnie odróżnić alergię pokarmową typu III od „klasycznej“ alergii, w której biorą udział przeciwciała klasy IgE.
W przypadku alergii pokarmowej typu III chodzi wprawdzie również o reakcję immunologiczną, lecz jest ona związana
z przeciwciałami typu IgG. Reakcja występuje z opóźnieniem od 8 do 72 godzin od chwili spożycia pokarmu. Może się więc zdarzyć, że u danej osoby dopiero w piątek wystąpią problemy żołądkowo−jelitowe jako reakcja na pokarm, który został spożyty już w środę. Problem w takiej sytuacji polega na tym, że takie rodzaje alergii pozostają nierozpoznane często przez całe życie.

Alergia pokarmowa typu III a ciąża

Badanie w kierunku alergii pokarmowej III typu, alergii IgG-zależnej zalecane jest szczególnie u kobiet w ciąży. Przeciwciała klasy IgG przenikają przez łożysko, tak więc już u nowo narodzonego dziecka stwierdza się obecność przeciwciał otrzymanych od matki.

Eliminując z pokarmu składniki, w przypadku których występuje alergia pokarmowa, pozbawiamy organizm przeciwciał IgG. Dzięki temu obniżamy ryzyko przeniesienia przeciwciał, a tym samym pojawienia się trudnych do leczenia przewlekłych chorób, np. AZS (atopowe zapalenie skóry), dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

W celu ustalenia wszelkich form nadwrażliwości konieczne jest objęcie testem wszystkich podklas przeciwciał IgG.

Wytwarzanie specyficznych przeciwciał klasy IgG na antygeny pokarmowe odbywa się poprzez odporność humoralną. Występują różne podtypy przeciwciał klasy IgG. Dlatego oznaczenie przeciwciał wszystkich podklas ma decydujące znaczenie dla wdrożenia szerokiej
i efektywnej terapii.

Copyright © 2014 Remedical